Browse By

Nyd solen når vi har den

Hvis man er vokset op i Danmark, så er man formentlig også vant til de meget korte somre vi har, samt hvor hurtigt det pludselig skifter til efterår og vinter. Alligevel kan det komme bag på mange, når vi pludselig træder ind i perioden med korte dage og koldt vejr. Man kan hurtigt komme til at savne varmen, som vi nød godt af i sommermånederne. Ud over at solen selvfølgelig giver en masse varme, og får landskabet til at springe i smukke farver, så er den faktisk også god for helbredet.

Vi har alle behov for en bestemt mængde D-vitamin, som vi kun i mindre grad får igennem kosten. Hvis vi skal have alle fordelene fra denne vitamin, som bl.a. er godt for knoglerne og musklerne, så skal man også have en smule solskin af og til. Når de ultraviolette stråler rammer huden, danner man D-vitamin. Dette ”lager” som man har opbygget i løbet af sommeren, tærer kroppen på resten af året, hvor antal solskinstimer ikke er så højt. Da mangel på D-vitamin bl.a. påvirker ens fysiske såvel som psykiske helbred, giver det god mening også at nyde solen om vinteren, når den endelig er fremme. Landskabet, specielt med sne, er også ufatteligt smukt om vinteren, når det hele er lyst op.

Der findes derfor et sundhedsmæssigt aspekt i at få lidt sol på huden, og komme ud og nyde vintersolen. Ud over dette, kender mange nok også bare til den følelse man har om vinteren, hvor solen længe har været gemt væk. Man trænger bare til at skyerne forsvinder, og at solen går senere ned. Sørger man får at komme ud og lave nået når solen er fremme, så vil man måske hurtigt kunne mærke humøret vende. Det er lige meget hvad man gør, bare det er noget man kan hygge sig med. En lang gå- eller cykeltur, med en selv eller andre. Et hurtigt spil fodbold, eller en sneboldkamp, hvis omstændighederne er til det. Nyd det solskin vi har at gøre godt med.